Linkjes in YouTube video's toevoegen

In YouTube is het mogelijk om linkjes ín de video op te nemen, een call-to-action.  Mits je voldoende views hebt is dit een prima manier om YouTube voor meer dan alleen een media database in te zetten. Vanaf het moment dat er linkjes zijn opgenomen werkt YouTube als een extra kanaal voor verkoop.

In dit artikel eerst een uitleg hoe je kanaal te koppelen. Als dit klaar is volgen de stappen voor het aanmaken van eindschermen en/of een YouTube Card.

Klikbare koppeling in de video opnemen

Standaard is het mogelijk om onder iedere video een linkje op te nemen. Dit is prima om te doen; het is weer een inkomende link naar de betrokken (product)pagina. Echter valt deze tekst te vak weg op verschillende apparaten waardoor de gebruiker deze niet kan zien.

YouTube koppelen

In 2017 heeft YouTube het beleid aangepast waardoor een kanaal een bepaalde status moet hebben voordat er daadwerkelijk linkjes in de video kunnen worden opgenomen.
Het koppelen verloopt de eerste keer via Adsense, wat wel wat merkwaardig is. Adsense is namelijk het platform om geld te verdienen met je content dmv advertenties te plaatsen. En dat laatste wil je juist niet; dat advertenties van derden in je eigen video’s of kanaal geplaatst worden.

Het stappenplan voor het koppelen is eerder al beschreven in dit artikel op Frankwatching.

Als het koppelen klaar is ben je zover om zowel eindschermen als cards toe te voegen.

YouTube koppelen

YouTube eindschermen

Een eindscherm kun je aan de laatste vijf tot twintig seconden toevoegen aan je video en zijn zowel op desktop als mobiel te zien. Zoals in de eerdere afbeelding is te zien zijn er 4 verschillende elementen toe te voegen. Als webwinkelier is vooral het type ‘Link’ interessant. Echter ben je dan verplicht een video of afspeellijst toe te voegen.

Op het moment dat je nog niet zoveel video’s hebt kan het een door YouTube voor te stellen video zijn. Heb je al behoorlijk veel video’s en afspeellijsten van video’s dan is het natuurlijk interessanter daaraan te koppelen.

In onderstaande afbeelding enkele tooltips om deze mogelijkheid toe te lichten.

youtube eindscherm
Linkje naar de website, met een lengte van 20 seconden.
Koppeling naar (verplichte) afspeellijsten. Minimale lengte van 5 seconden en eerder aflopend.
Tijdlijn om de elementen te plaatsen in de tijd.

YouTube Cards toevoegen

Naast eindschermen; welke behoorlijk beeldvullend zijn, is het ook mogelijk te werken met zogenaamde Cards functionaliteit. Een Card kent een kleinere notificatie en wordt pas groter weergegeven nader de bezoeker deze aanklikt.
Cards kun je vaker aanmaken en willekeurig ergens in de tijd plaatsen. Stel dat je 2 producten vergelijkt dan is het mogelijk om 2 Cards aan te maken en deze op het juiste moment te tonen in de video.

Goed om te weten is dat Cards niet werken als er een eindscherm actief is.

In deze video uitleg van YouTube zelf.

Cards stel je voor iedere video opnieuw in. Dit kan vanuit Videobeheer, klikken bij de betrokken video op Bewerken en in de balk te kiezen voor Kaarten.