Starten met YouTube; de basis

Ecommerce en YouTube zijn niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Hoe een webshop eruit ziet en ongeveer werkt weten veel mensen.  Werkt een webwinkel niet op mobiel of zijn er geen duidelijke afbeeldingen dan haken mensen af.
Dit werkt ook zo met video, we kijken liever naar zinvolle en mooie video content dan onduidelijke of opdringerige video’s. Wil je als webwinkelier starten met video content is de tijd ook voorbij om maar even wat te proberen.

In dit artikel dan ook tips en stappenplan als je van plan bent om te starten met YouTube voor je webwinkel.

Aspecten voor het opzetten voor een YouTube kanaal

Voordat er ook maar een video wordt geupload is een video strategie of plan hebben wat er online gaat; en waarom, zeker zo belangrijk. Maar zonder technische inrichting; zoals hieronder beschreven, ook geen views.

 1. Branding
 2. Kanaal instellingen
 3. Uploaden
 4. Afspeellijsten
 5. Over

1. YouTube branding

Een herkenbaar kanaal met dezelfde graphics als de website geeft de kijker vertrouwen. Wanneer bannerafbeelding, iconen en thumbnails herkenbare huiskleuren en afbeeldingen hebben voelt een doorklik vanuit YouTube naar website als een vertrouwde stap. Op het moment dat dit totaal veranderd geeft dit toch onrust in het bezoekerspad.

Daarnaast is het ook zo dat video thumbnails in Google zoekresultaten zichtbaar zijn, als het dus zo is dat deze een herkenbare uitstraling hebben zal de online klant zich ook in die aangeboden video thumbnail sneller herkennen.

In onderstaande afbeelding zijn de volgende items aangepakt.

 1. Tekst tabblad ‘over’. Het meest rechtse tabblad geeft de mogelijkheid om YouTube; en de kijker, algemene informatie te geven over zowel het kanaal als het bedrijf. YouTube laat het eerste deel van de tekst in de zoekresultaten zien bij het kanaal als zoekresultaat. Dit tabblad is ook een prima plaats om de contactgegevens te vermelden op het moment dat de bezoeker direct vanuit YouTube contact wil opnemen.
 2. Kanaalpictogram. Deze geeft op meerdere plaatsen herkenning. Zowel in ‘Home’ maar ook komt deze afbeelding naar voren in de zoekresultaten. In dit geval is het kanaalpictogram precies hetzelfde gekozen als dat deze al in de huisstijl aanwezig is.
 3. Kanaalbanner. Deze is soms lastig te maken. YouTube geeft tijdens het plaatsen een advies over de grootte. Dit advies is dan juist voor weergave op TV, naar past dan totaal niet op een desktop of mobiel apparaat. Het advies is dan ook om de aangegeven groottes door YouTube aan te houden en het veilige gebied zinvol in te vullen.
 4. Video thumbnail. Bij iedere video bestaat de mogelijkheid om een eigen thumbnail te plaatsen. Ook dit is de plaats om juist op te vallen tussen alle andere zoekresultaten. In dit geval een heldere thumbnail met hierin het product opgenomen én de play button. Dit laatste is vooral handig als video’s in de website embed worden.
youtube branding

2. Algemene kanaal instellingen

Een aantal standaard instellingen zijn in YouTube te vinden bij de algemene kanaal instellingen. Denk hierbij aan zaken als standaard taal, zoekwoorden voor het kanaal en gekoppelde website.

kanaal instellingen

3. En dan de uploads starten!

Alles klaar, tijd om te uploaden. Rechts bovenin is het pictogram te vinden met het pijltje   om naar het blad uploaden te gaan. Deze uploads staan standaard op ‘openbaar’ wat niet altijd handig is. Na het uploaden wil je vaak nog tekst, linkjes of thumbnail aanpassen.
In de afbeelding hiernaast een aantal aanpassingen doorgevoerd.

 1. Privacy: verborgen. Op deze manier zijn de uploads niet direct zichtbaar maar verborgen in Videobeheer. Vanuit Videobeheer kunnen dan diverse aanpassingen doorgevoerd worden zoals linkjes; eindkaarten en thumbnail.
 2. Categorie: een keuze maken.
 3. Titel: in het geval van een webshop is het handig om hier standaard een tekst te plaatsen welke helpt herinneren data in te voeren die goed is voor SEO. Wanneer er dan binnen YouTube of Google wordt gezocht zal de video eerder hoog in de zoekresultaten worden opgenomen.
 4. Beschrijving. In de start kan het beste een volledige URL worden opgenomen. Vervolgens kan er (een deel) van de productbeschrijving onder geplaatst worden. Hoe meer tekst, hoe beter YouTube snapt waar het over gaat.
 5. Tags: video afhankelijk.

Tenslotte nog even opletten dat alle vinkjes gerelateerd aan advertenties uit staan. Het is niet de bedoeling dat derden over eigen video’s gaan adverteren!

4. Afspeellijsten om onderwerpen en artikelen te groeperen

Op het moment dat je kanaal begint te groeien in het aantal video’s is het slim om te werken met afspeellijsten:

 1. Groeperen op onderwerp/product zorgt met autoplay functie ervoor dat een YouTube bezoeker langer in je kanaal blijft wat een hogere kijkers retentie geeft.
 2. Afspeellijsten zijn op de Home op te nemen.
 3. Verkennende bezoekers kunnen in een productgroep-afspeellijst eerst kennis krijgen van de productgroep.

In onderstaande afbeelding is te zien hoe al gemaakte afspeellijsten een verzorgde weergave mogelijk maken van het Home tabblad.

afspeellijsten op youtube

5. Geavanceerde kanaalinstellingen

Klik hiervoor op het tandwiel  wat te zien is in de Home weergave. Vervolgens kom je in de weergave terecht zoals hiernaast te zien is. Om je kanaal completer in te richten is het namelijk nodig om deze om te zetten naar een zogenaamd geavanceerd kanaal.

Hoe Steeks Service omgaat met YouTube en videobeheer is in dit artikel over video beheer te lezen.

steenks video weergave

geavanceerde kanaalinstellingen