Video in de webshop geeft een 352% langere sessieduur

By 4 oktober 2018 Blog

Loyale bezoekers in de webshop dankzij video, de inzichten.

Er worden regelmatig buitenlandse onderzoeken gepubliceerd over het gebruik en effect van video in een webshop.  Met name klantloyaliteit en hogere conversie worden genoemd. In Nederland zijn nog weinig cijfermatig onderbouwde onderzoeken gepubliceerd, wellicht mede omdat er tot nu toe slechts enkele grote webwinkels daadwerkelijk veel video inzetten.

In dit artikel de inzichten van een webwinkel met speelgoed en miniaturen welke gebruik maakt van Google Tag Manager, om bezoekersdata in Google Analytics inzichtelijk te maken. Hieronder eerst een korte kennismaking met kengetallen en gekozen video format.

De betrokken (niche) winkel in speelgoed heeft op het moment van schrijven ongeveer 850 video’s geproduceerd met het Webclip2GO systeem. In totaal zijn er ruim 1 miljoen views over 3 kanalen. De video’s staan gehost op YouTube en worden met de YouTube player embedded afgespeeld.

Iedere woensdag wordt er een productreview geupload, deze worden in bulk opgenomen en ‘verborgen’ op YouTube gezet tot het moment van publiceren. In het weekend wordt er diverse content gepubliceerd, zoals vlogs, abonnee video of een instructievideo.

Enkele kenmerken referentie (speelgoed) shop

2100 artikelen waarvan 1200 in eigen magazijn
Gespecialiseerd in houten-, boerderij- en paarden speelgoed.
Ontwikkeling en levering van unieke modelbouw items.
Showroom én experience room.

Video format voor product reviews

De productreviews worden in een vast en herhaalbaar format opgenomen. Dit is voor de kijker prettig omdat deze weet wat er komt, en kan zo zelfs een keuze maken voor een deel van de review.
De video start met introductie en een belangrijk productkenmerk. Tijdens de close worden de specifieke details behandeld. In de outro wordt bij voorkeur een doelgroep specifiek aangesproken en; voor op YouTube, de call-to-action. de video eindigt met een een 360° shot. De embedded video’s zijn voornamelijk productreviews met een gemiddelde lengte van 1:30 tot 2:50 minuten.

filmstrip productvideo

Inzichten van de referentie periode

Google Tag Manager wordt gebruikt voor het verzamelen van kengetallen inzake video gebruik in de betrokken webwinkel. Tag Manager meet het gebruik van de YouTube player en zet de geregistreerde events door naar Google Analytics. Door de diverse mogelijke invalshoeken en te geven eigen benamingen is het in het begin goed testen om de gewenste data zuiver in beeld te krijgen. Er is voor gekozen om te werken met de generieke gebeurtenis ‘YouTube event’ welke vervolgens het gebruik onderverdeeld naar een zogenaamde Gebeurtenisactie.

1. YouTube ingesloten views van de website

YouTube Analytics is feitelijk het zusje van Google Analytics en maakt het gebruik van de aangeboden video content inzichtelijk. Een rapportage is Afspeellocaties wat het aantal views per afspeellocatie in een geselecteerde periode geeft. Hierin wordt ook het aantal views (Weergaven) inzichtelijk gebracht van iedere locatie, zowel de eigen website maar ook bronnen als Google Search en concollega’s welke video’s embed hebben.

In de geselecteerde periode geeft YouTube de volgende kengetallen.

Totale kijktijd (minuten)1.359
Aantal weergaven948
Gem. weergaveduur1:25

Deze kengetallen zijn gemiddelden vanuit YouTube en hierdoor generiek. Wel worden de embedded views gemiddeld behoorlijk langer bekeken dan de YouTube weergave views; deze kennen een gemiddelde weergaveduur van 0:56 minuut terwijl de embedded views gemiddeld 1:25 minuut zijn.

2. Gedrag van video gebruikers in de webwinkel

Volgens Google Analytics heeft 50,06% een bounce gegeven, deze bekijken slechts 1 pagina en zijn binnen 30 seconden weer weg. De bezoekers welke langer dan 30 seconden gebleven zijn of meerdere pagina’s hebben bezocht heeft 23,3% een video bekeken.

Zoals in onderstaand overzicht van Google Analytics te zien is verblijven diegene die een video bekijken 352% langer in de winkel. Gemiddeld is dit 2:45 voor alle bezoekers in deze periode. Gemiddeld bekijkt een unieke bezoeker 1,06 video’s waardoor met een gemiddelde weergaveduur van 1:25 minuut.
Tenslotte bestaat deze groep uit wat meer loyale; terugkerende klanten gezien het wat lagere (10%) aantal nieuwe sessies.

sessies totalen youtube in webshop

3. Kijkersloyaliteit in procenten

Uit de YouTube statistieken is al een gemiddelde weergaveduur te zien van 1:25 minuut. Met genoemd gebruik van Tag Manager wordt ook weergegeven in hoeverre de video’s ten opzichte van hun eigen totaallengte worden uitgekeken.

In deze geselecteerde periode hebben 468 bezoekers een video gestart. Tot 50% van de video lengte zijn nog steeds 314 mensen van de 468 aan het kijken wat voor 67% staat. Van 50 naar 75% van de video lengte haken relatief veel mensen af. Een reden hiervoor is gissen, wellicht dat de meeste vragen al beantwoord zijn. Diegene die het type video niet interessant vinden mag je van aannemen dat deze in de eerste groep afvallers van 0 naar 10% vallen.

kijkersloyaliteit

Is video zinvol voor een webwinkel

De vraag stellen is in deze ook de vraag beantwoorden; ja. Wanneer je vanuit bezoekersloyaliteit deze cijfers bekijkt zijn de video gebruikers fors langer in de webwinkel. Deze groep bezoekt ook meer pagina’s, net als de groep klanten die converteert, maar hier is het verschil minder extreem.

Deze langere sessieduur zorgt ervoor dat de bezoekers meer verbonden raken aan de webwinkel maar ook dat de bezoeker de webwinkel beter herinnert. En in een online retail landschap van vele vergelijkbare aanbieders is het toch wel prettig om diegene te zijn die wél onthouden wordt.

Leave a Reply