Wat is een video strategie

Even een video maken zonder strategie!?

Even video maken is niet zo moeilijk meer. Pak je telefoon en start met opnemen. Maar maak je daadwerkelijk de content waar je doelgroep op zit te wachten? Net zoals contentstrategie is videostrategie niet meer weg te denken.

In 2010 zijn bedrijven als Coolblue en Plasmadiscounter gewoon gestart met (product)video’s online te zetten. Niemand klaagde over beeldkwaliteit of slecht scenario, want het was al heel wat dat je voor aankoop het product uitgelegd kreeg. Ondertussen zijn we 8 jaar en ontelbaar veel uploads verder waarmee we gewend zijn geraakt aan goede video kwaliteit.

Dit artikel gaat dan ook niet over vloggen en even een video maken maar video als communicatiemiddel voor je klanten.

Klantgedreven video content

Als (web)winkelbedrijf is het goed om na te denken over video inzet. Een (product)video is hetzelfde als de verkoper in de winkel, deze helpt je met adviezen en tips om de juiste keuze te maken. Denk aan afmetingen; combinaties, gebruik en productvergelijkingen. Een waardevolle productvideo heeft dit ook in zich. De online klant kan zich in de video herkennen alsof hij/zij het artikel al gekocht heeft.

In de video hiernaast klopt dit. De video is in de winkel opgenomen, tussen de klanten lijkt het. De presentator neemt je in de video mee langs alle mogelijkheden, direct vanaf de start. Hierdoor kijkt deze video lekker mee en het voelt alsof je er gewoon naast staat.
De video is qua stijl  niet bijzonder. Gewoon één shot, duidelijk van begin tot eind. De gemiddelde kijkduur is; gezien de lengte, prima. De video duurt 4.30 minuten en op het moment van schrijven kijkt men gemiddeld 2.37 minuten.

Tips en adviezen

Klanten hebben klantvragen. Zowel voor als na de aankoop. Deze klantvragen kunnen als lastig worden gezien; het zijn vaak dezelfde vragen wat druk legt op support en zelfs die worden niet blijer van altijd dezelfde vragen.
Op het moment dat je vragen die vaker komen in een uitlegvideo gaat behandelen veranderd dit heel veel: van één van de vele verkopers ben je vanaf dat moment de expert. De expert die blijkbaar wél de klant centraal zet en begrijpt dat mensen graag op een eigen moment een antwoord willen.

Een voorbeeld hiervan in de video hiernaast. Ook hier weer geen prachtige video maar duidelijke uitleg hoe je probleem op te lossen.
Door niet alleen verkoopvideo’s online te zetten maar ook service video’s veranderd je status als snel naar expert. En waar koop je uiteindelijk toch het liefst je spullen? Precies; bij de expert die je graag ook na aanschaf wilt helpen.

Social video’s

Een derde laag welke in deze stapeling ook thuis hoort zijn de social video’s. Deze gaan niet direct over een probleem, categorie of product maar meer over de personen achter het bedrijf. En heel misschien ook nog wel over het bedrijf in de zin van de traditionele bedrijfsvideo.

Een mooi voorbeeld van social video is Azerty uit Raalte; zoals ook in onderstaand voorbeeld duidelijk is hoeft het bij een ICT expert zeker niet altijd over hard&software te gaan!

hero hub hygiene webshop