YouTube branding; herkenbaar met de zaak in beeld 

By 18 januari 2017 Blog

Slim YouTube inzetten is ook werken aan slimme branding, personalisatie. Oftewel er voor zorgen dat uw video’s herkenbaar zijn en gekoppeld aan uw webwinkel. Dit branden van de video’s is voor de kijker prettig; het zorgt voor snelle herkenning.

Voor commerciële video’s is het zeker aan te raden. Het is namelijk zo dat; op het moment dat u YouTube gebruikt, u akkoord bent met de YouTube voorwaarden, waarin eigenlijk staat dat YouTube en haar gebruikers uw video’s te pas en te onpas mogen gebruiken.

Om te voorkomen dat uw concollega’s uw video’s inzetten én te werken aan herkenbaarheid is zowel offline als online branding mogelijk. Offline al tijdens het filmen. Online in YouTube zelf.

In dit artikel een uiteenzetten van de mogelijkheden om video te branden en te koppelen.

Offline branding

Al voordat YouTube wordt gebruikt is het mogelijk om video’s herkenbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan de wand achter sporters tijdens een interview.

Met een beurswand welke rond op te bouwen is kunt u hetzelfde resultaat behalen. Het ziet er professioneel uit en voor desk presentaties heeft u zo gelijk een rustige, uniforme omgeving.

Een voorbeeld hierin van Azerty, deze elektronica leverancier heeft ervoor gekozen het bedrijfslogo groot achter zich te plaatsen. De kleuren en vormen zijn zo altijd herkenbaar.

Deze vorm offline branding is eenvoudig; waar de content ook geplaatst wordt is het betrokken bedrijf zichtbaar.

achterwand bij video
azery video achtergrond

De tweede mogelijkheid is het dragen van bedrijfskleding. Bij Azerty is dit al te zien; Bouwmaat gaat hierin nog een stapje verder zoals te zien is. Deze hebben zelfs de naam van de presentator op de kleding geplaatst.

Hierdoor worden de video’s net even weer een stapje persoonlijker. Vooral voor de mensen welke klantcontact onderhouden is dit sterk; de klant heeft een herkenning met de persoon.

Type video en presentatiestijl

Ook de manier van presenteren; taalgebruik en opbouw per video type maakt of de kijker zich herkent in de video’s. De productvideo’s; welke de klant helpen met de producteigenschappen, worden door de kijkers ook gebruikt om producten te vergelijken.

Op het moment dat deze video’s dezelfde opbouw hebben weet de kijker in welk deel van de video welke informatie te verwachten is.

Online branding

YouTube geeft ook diverse mogelijkheden om de video’s te branden. Het voordeel hiervan is dat deze branding niet hard in de video opgenomen zit maar als een losse laag ervoor wordt geprojecteerd. Oftewel deze teksten en afbeeldingen zijn altijd weer te veranderen. Deze vorm van branding kan zowel in Beheer over alle video’s als per video gemaakt worden.

  • Wat uiteraard als eerste van belang is zijn de juiste afbeeldingen voor zowel het pictogram als kanaalbanner bovenin.
  • In YouTube beheer is onder het kopje Branding de mogelijkheid om een klein watermerk toe te voegen. Deze komt op het aangegeven moment in beeld en is klikbaar.
  • Bij Aanbevolen content zijn twee mogelijkheden. De aanbevolen video komt altijd in beeld en kan bijvoorbeeld worden worden gebruikt om een special te benoemen. Deze aanbevolen video kunt u zelf selecteren en u kunt zelf bepalen wanneer deze in beeld komt. De kanaaladvertentie is wat anders; indien u hiermee akkoord gaat dan mag YouTube uw video; of delen ervan, gebruiken om YouTube zelf te promoten. YouTube heeft belang bij veel views en zal dan ook graag kijkers aantrekken met goede content. Wellicht die van u.
  • De kanaaltrailer is een video die automatisch opstart wanneer een niet geabonneerde kijker naar de hoofdpagina van uw kanaal gaat. De kanaaltrailer kan het beste een korte video zijn welke een impressie geeft van uw winkel, assortiment of drijfveer. Kort met als reden dat mensen die u nog niet kennen waarschijnlijk geen lange bedrijfsfilm gaan kijken.
  • Iedere video verdient zijn eigen thumbnail, dat is het kleine plaatje wat de kijker te zien krijgt voordat de video start. Als deze herkenbaar, aantrekkelijk en relevant is dan zorgt dit voor meer views en betere kijkersloyaliteit.
  • In de video’s zijn klikbare linkjes te maken. Dit kunnen zogenaamde YouTube Cards zijn of eindschermen zijn. Deze linkjes verwijzen naar de getoonde producten of categoriepagina. Hierdoor kan de kijker eenvoudig vanuit de video doorklikken naar de webwinkel.

.

youtube studio en branding

Samenvatting

Er zijn zowel offline tijdens het filmen als in YouTube zelf veel mogelijkheden om uw video’s te personaliseren. Door deze stappen te toe passen is er voor de concurrentie geen enkele aanleiding om uw video’s te gebruiken; de klikbare linkjes zorgen er zelfs voor dat de bezoeker uit zijn of haar webshop wegklikt naar die van u.

Leave a Reply