Youtube inzetten voor de long tail in de ecommerce

By 12 juni 2015Blog

Online goed gevonden op een specifiek zoekwoord; kan YouTube je helpen om de long tail in te vullen?

long tail met youtube

Wat is de long tail

Hoe algemener een zoekwoord, hoe meer resultaten en concurrentie. Als voorbeeld: ‘Speelgoed’ geeft 23 miljoen resultaten.  Het woord ‘Siku’ komt op 12 miljoen resultaten.
Adverteren op deze zoekwoorden is daardoor lastig en kostbaar. Google weet namelijk ook dat er veel concurrentie op deze woorden is.
Wanneer je specifieker gaat zoeken geeft dit gelijk veel minder resultaten, en dus veel minder concurrentie. Dit laatste is de long tail; er zijn zeer veel resultaten met minder zoekvolume. En minder concurrentie.

In de long tail kun je in dit geval denken aan een specifiek speelgoed van Siku, hieronder het voorbeeld de Siku Unitrac.

YouTube in de long tail

Voor onze webwinkel zetten we veel in op YouTube. Wat opvalt is hoe Google YouTube resultaten toont indien je een keyword gebruikt uit de long tail.

In dit geval het woord ‘Siku Unitrac’ zoals hiernaast in de afbeelding te zien is. Er wordt al veel minder resultaten; ongeveer 9800 zoekresultaten.

De website van de Duitse producent komt als eerste in beeld. Aan de rechterkant zijn de betaalde zoekresultaten te zien uit Google Shopping. Wat ook opvalt is de plaatsing van de YouTube video, die staat in dit overzicht zelfs op positie 3
Is dit toeval of ..

youtube search results

Structureel YouTube in de longtail?

Natuurlijk is 5 maal dit onderzoeken geen gekwalificeerd onderzoek. Wel opvallend is dat de resultaten iedere keer vergelijkbaar zijn.

In alle gevallen staat de YouTube video sterk op de eerste pagina in Google.

En; persoonlijke mening, een video-preview die meer opvalt dan de standaard foto’s die door Google getoond worden aan de rechterkant.

De productpagina staat vaak enkele zoekresultaten lager.

video in longtail

Vergelijk met Google Shopping

Is YouTube zo inzetbaar als alternatief voor betaalde zoekresultaten in Google Shopping? Ik heb daar nu nog geen antwoord op.  Het intrigeert in ieder geval wel!

Waar het natuurlijk om gaat zijn de definitieve resultaten. Wat kost een click in Google Shopping en wat kost de video productie. Daarbij natuurlijk wat de opbrengsten zijn per methodiek. Dan heb je een goed vergelijk van een product of productgroep.

Ik ga in ieder geval de komende periode dit verder testen en behandelen in  de workshops.

Leave a Reply