YouTube zakelijk inzetten; via Google Mijn Bedrijf

By 8 februari 2016 Blog

YouTube zakelijk gebruiken, daarvoor is Google Mijn Bedrijf.

Google heeft altijd als doel hoogwaardige informatie te bieden. Niet alleen in de zoekresultaten maar ook in bijvoorbeeld Google Maps. Voor bedrijven biedt Google de mogelijkheid om je eigen data in te voeren zodat je gegevens zo actueel mogelijk zijn.

In dit artikel geef ik ook zeker aandacht aan het feit dat je zowel vanuit een persoon een YouTube kanaal kunt starten als vanuit een bedrijf.
Stel dat een zakelijk YouTube kanaal is opgezet vanuit een persoonlijk account en die persoon verlaat het bedrijf; dan kan dat vervelende gevolgen hebben. De persoon neemt dan met zijn account het zakelijke YouTube kanaal mee, en dat is niet de bedoeling.

Google Mijn Bedrijf

Wat is Google Mijn Bedrijf

Simpel gezegd, een online stuk gereedschap van Google om een bedrijf zo compleet mogelijk in te voeren bij alle Google producten. Waarom Google dit doet: Google wil bijvoorbeeld steeds meer in auto’s gebruikt worden met Google Maps. Maar dan moeten bijvoorbeeld bedrijven wel correct in Google Maps ingevoerd worden!

Onder andere hiervoor geeft Google via Mijn Bedrijf de mogelijkheid om de eigen bedrijfsgegevens in te voeren. Er komt zelfs nog een extra check bij; als bedrijf krijg je éénmalig een poststuk van Google met hierin een verificatiecode. Op deze manier checkt Google of je bedrijf inderdaad op de locatie gevestigd is wat je hebt aangegeven.

Hieronder een recent overzicht van Google waar de ingevoerde data voor gebruikt wordt.

Google Mijn Bedrijf

YouTube aanmaken vanuit Google Mijn Bedrijf

In deze geen beschrijving hoe een locatie aan te maken; dat veranderd nog wel eens en er is een prima stappenplan bij Google zelf.

In relatie tot YouTube is het handig om vanuit de locatie een YouTube account aan te maken. Nadat een bedrijf is aangemaakt is het vrij eenvoudig te herkennen of je in je persoonlijke of zakelijke omgeving zit.

Rechts bovenin wordt in de persoonlijke omgeving een foto getoond die je in je persoonlijke omgeving gebruikt. Wanneer je omschakelt naar de zakelijke omgeving veranderd deze naar de bedrijfsafbeelding.

Google Mijn Bedrijf - persoonlijke pagina
Mijn Bedrijf zakelijk

Google zakelijke app’s

Vanuit de zakelijke omgeving geeft een klik op het raster rechts een beperkter aantal opties. Naast het beheren van het eigen bedrijf staat hier ook YouTube tussen.

Op het moment dat je vanuit deze omgeving YouTube start en een nieuw account aanmaakt is het YouTube kanaal gekoppeld aan de zakelijke vermelding op Google Mijn Bedrijf.

Door deze koppeling ontstaat er één omgeving voor beheer van bijvoorbeeld YouTube maar ook Adwords of meerdere merkpagina’s.

Google zakelijke apps

Meerdere beheerders

Door binnen de Google Mijn Bedrijf omgeving op de locatieregel te klikken komt de weergave in beeld die hiernaast te zien is. Aan de rechterkant is een vak te zien ‘Beheerders’ en hier kan uiteindelijk ingevoerd worden wie ‘Mijn Bedrijf’ kan beheren.

Overigens heeft Youtube zelf nog weer een andere locatie voor het beheren van beheerders, maar dat is dan alleen voor YouTube en niet alle andere diensten.

beheer Google mijn bedrijf

Samengevat

Google geeft prima gereedschap met Google Mijn Bedrijf om YouTube zakelijk in te zetten. Het instellen is niet altijd even handig; van de meesbekende zoekmachine kun je beter verwachten. Na deze éénmalige actie is het regelmatig plaatsen en onderhouden van video content echter veel eenvoudiger geworden.

Als de drempel weg zijn om even een video te plaatsen; waarom zou je dat dan niet doen?

Hieronder een video waarin ik het Clip2Go kanaal gebruik om zo een indruk te krijgen.

3 Comments

Leave a Reply